Вести

ВУЧИЋ: СВИ ЧЛАНОВИ СНС ДА СЕ УЈЕДИНЕ ДА ПОМОГНУ СРБИЈИ

Председник Српске напредне странке Александар Вучић апеловао је данас на чланове Председништва странке да се уједине у жељи да помогну Србији и да се, уколико постоје, превазиђу неслоге и најавио да ће се коначна оцена о раду свих државних органа бити донета до краја априла.

Вучић је на конференцији за новинаре после седнице Председништва странке рекао да је договорено да се за 1. март распишу избори за општинске и градске одборе СНС, као и да ће доћи до значајних промена у Главном одбору странке, који ће одржати седницу наредне недеље.

Он је рекао да је на седници Председништва било речи о задацима које СНС има пред собом, као странка која мора да се понаша најодговорније, најозбиљније, да пред грађане излази са чињеницима и истином, и да предузима тешке мере како би се земља извукла из кризе у којој је, како је рекао, понајмање кривицом СНС.

"Наша обавеза да се понашамо другачије од свих до данас, што значи да наша странка не сме да буде бизнис партија какве су биле све партије. Не смемо да будемо странка у којој ће фунцкионери да се баве својим личним финансијским напретком, а не да воде рачуна о интересима грађана", рекао је Вучић.

"Данас сам апеловао на све чланове Председништва да се уједине у жељи да се помогне Србији и да се превазиђу, ако постоје и где постоје, евентуалне неслоге, да се посвете раду", рекао је Вучић.

Само СНС нема посланике са дуплим функцијама

Вучић је нагласио да напредњаци немају ниједног посланика са дуплим функцијама и тиме показују да, довођењем себе у ред, имају право да траже од других да се понашају одговорније.

На конференцији за новинаре после седнице Председништва Вучић је рекао да СНС привлачила пажњу и критику јавности и да је он лично задовољно што су једини који немају посланике којима нису прихваћене оставке на више функција.

"Све остале странке имају безброј примера (посланика) са више функција. Полако али сигурно показујемо да тиме што себе доводимо у ред имамо право да тражимо од других да се понашају одговорније", рекао је Вучић.

Према његовим речима, од функционера СНС тражи веома одговорно понашање на сваком делу територије.

"Верујем да ћемо после седница важних државних органа успети да очувамо пуну стабилност и мир за грађане и сви наши страначки органи посвећени су пуном економском напретку и верујем да ћемо имати добре резулате", подвукао је Вучић.

Он је новинарима поручио да буду опрезни када добију информације о повећању јавног дуга и објаснио да ће се од седам милијарди 5,5 или шест потрошити на "ролање" дугова. Замена старих дугова за нове под повољнијим условима није повећање јавног дуга, већ ролање, објаснио је и додао да ће ове године за милијарду и 500 милиона динара бити повећан јавни дуг што је драматично смањење, а да следеће године неће прећи милијарду.

"Волео бих да је само незнање или непознавање или недовољна пракса узрок тим изјавама, иако су неки већ 15 година на власти па ме чуди што нису до сада научили.

Ми ћемо да створимо систем и економски амбијент у коме ће људи моћи да раде и живе боље. То је посао СНС, да обезбеди бољитак за Србију да историја то поштује, а нико у СНС не треба да води рачуна како ће се неко односити према нама", закључио је Вучић.

Нећу сменити Селаковића зато што то тражи Мишковић

Вучић је додао да неће сменити министра правде Николу Селаковића зато што то тражи Мирослав Мишковић, да је он Селаковићу већ рекао које је грешке направио а да ће га сменити кад буде сматрао да за то има разлога и о томе обавестити јавност.

Он је рекао да честита Мишковићу на утицају који има у друштву, додао да није немогуће да он сруши владу, али да, док је он премијер, Мишковић сигурно неће да одређује ко ће да буде у влади.

Одговарајући на питање да ли ће реконструисати кабинет и сменити Селаковића, Вучић је рекао да он као премијер не реагује под притиском, већ како му налаже његово поштење и нечији рад.

"Нећу да сменим Николу Селаковића јер то тражи Мишковић или зато што тражи неко коме је Мишковић рекао да на томе инсистира", изричит је био Вучић који је додао: "Ја вас обавештавам да Мишковић на томе инсистира".

Вучић је нагласио да ће и када је реч о разрешењу размирица унутар странке наступати јединствено, закључивши да "све што имамо кажемо то учинимо на унутарстраначким скуповима".

Вучић хрватским званичницима: Не наступајте с позиције силе

Вучић је рекао да Србија жели добре односе са Хрватском и стабилност у региону, али поручио хрватским политичким представницима да покажу више поштовања према Србији и да не наступају с позиција силе.

Вучић је, коментаришући изјаву кандидаткиње за председника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да би условила пут Србије ка ЕУ повратком несталих особа из рата, рекао да верује да се она шалила, као и да Хрватска жели најбоље могуће односе са Србијом.

Он је навео да се не бави Хрватском, већ Србијом и српским проблемима.

"Ја хрватске званичнике не помињем никад, али их молим да покажу више поштовања према Србији. И немојте према Србији да иступате са позиција силе. Ми поштујемо ред, поштујемо поредак, али нисмо увек фасцинирани онима који Србију са тих позиција посматрају", рекао је Вучић.

Премијер је додао и да Србија жели стабилност у региону и да поштује своје суседе.

Напустићу место шефа Бироа с највећим задовољством

Премијер је изјавио данас да с председником Томиславом Николићем разговара о платформи за КиМ, да сматра да су им ставови блиски, те додао да ће са задовољством напустити место шефа Бироа за координацију служби безбедности.

Одговарајући на питања у вези са персоналним решењима у Бироу за координацију служби безбедности које је помињао председник Републике, Вучић је рекао да ће на томе радити заједно и да је председника још раније молио за такво решење.

"То је његова искључива надлежност. Ја сам био веома посвећен, али као председник владе имам много обавеза и волео бих да могу још више да се посветим решавању економских проблема", рекао је Вучић.

На питање да ли је већ разговарао са Николићем о будућем шефу Бироа, Вучић је рекао да јесте и да сматра да ће у наредним данима и то бити познато.

Премијер је додао да је фер од председника што по том питању жели да чује и његово мишљење и да му је на томе веома захвалан.

На питање да ли то значи да ће напустити место шефа Бироа, Вучић је одговорио: "Са највећим задовољством".

Он је додао да ће и многе друге функције напустити у будућности, те да не зна како ће онда неки и даље да доказују теорије о диктатури, аутократији и слично.

Наводећи да с председником ради по свим питањима, рекао је да су се видели ове недеље два-три пута, а кад је реч о платформи за Косово и Метохију, коју је најавио Николић, истакао да сматра да су њих двојица веома блиски у ставовима .

"Мислим да одлично разумем оно што он говори, а и да председник зна одлично шта и како влада ради. Не видим ту велике проблеме", рекао је Вучић.

Вучић је навео да Србија има много већих проблема, пре свега у вези са економијом, и да ту очекује подршку председника.

Упитан да прокоментарише изјаве Николића у којима подсећа да су напредњаци на власти захваљујући његовој победи на председничким изборима 2012. године и да ће, као што су заједно дошли заједно и отићи с власти, Вучић је рекао да нема никакав проблем с тим.

"Немам ништа против да одем и пре и то ми није проблем. А Николића веома поштујем, сматрам га искреним пријатељем. Што се тиче тога ко је и како победио, Николић је победио као председник Републике, али смо ми имали изборе пре седам месеци, листа се звала СНС и на тим изборима смо добили 48,5 одсто гласова", рекао је Вучић додајући да сматра да не би добили толики број гласова да није било председника Томислава Николића.

Каже да је Николићу захвалан на подршци те да неће ниједну реч сујете изрећи на његов рачун.

"Од мене речи сујете да чујете нећете - мене то у животу не занима", рекао је Вучић и додао да му је свака критика са било које стране добродошла, те да увек гледа шта може да учини да код себе ствари исправи.

БИРН је плаћен да говори против Србије

Премијер Вучић је рекао да је Балканска истраживачка мрежа (БИРН) била плаћена да говори против Ер Србије и недавно о наводним манипулацијама у избору фирме за испумпавање воде у копу Тамнава Западно поље.

"То су они који су лагали о Ер Србија, они који су добили паре од господина Девенпорта и ЕУ, да говоре нешто против Владе. Тим лажовима реците да су опет лагали", рекао је Вучић.

Вучић је новинарима рекао да је фирма "Енерготехника Јужна Бачка" из Новог Сада имала бољу понуду од две иностране фирме које су конкурисале за тај посао.