Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА У ПРВИХ 40 ДАНА ОВЕ ГОДИНЕ НЕМА ДЕФИЦИТ

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да у првих 40 дана ове године Србија нема дефицит, први пут у новијој историји. Вучић је, на конференцији "Београдски дијалози", изразио уверење да ће економски подаци ове године бити далеко бољи од очекивања и процена.

Премијер је подсетио да је прогноза била да ће дефицит на крају 2014. бити између 8,6 и 8,8 одсто, а да је мерама штедње у последњем кварталу сведен на 6,6 одсто. "Очекујемо у првом кварталу највећи дефицит од 55 милијарди динара, што је око 450 милиона евра. Ми у првих 40 дана немамо дефицит", објаснио је Вучић, истичући да је наплата пореза двоструко већа у односу на јануар прошле године.

"Тврдим да ћемо значајно бити испред онога што смо сами зацртали", поручио је премијер. Он је оценио да "српска каса" и српске финансије постају неупоредиво здравије, одговорност неупоредиво већа, и да ће резултати у буцухности бити добри.

Ово радимо, како је казао, да бисмо избегли приче о лаким решењима, и поновио да је циљ да од Србије направимо модерну, успешну земљу задовољних људи.

Подсетивши да је крајем јуна прошле године на састанку у Берлину говорио о плановима владе, Вучић је рекао да су у међувремену усвојени реформски и проевропски закони о раду, стечају, приватизацији и планирању и изградњи. “Данас кад кажете Закон о раду, то некоме изгледа само као три речи, али подсетићу вас колико смо имали проблема да направимо модеран закон који ће створити флексибилније тржиште рада и бољи пословни амбијент”, рекао је Вучић.

Истакао је да су донете најтеже одлуке, да је влада кренула у мере фискалне консолидације на које је била приморана после, како је навео, неодговорних одлука које су донели претходници. “То смо учинили без притисака са стране”, рекао је Вучић.

Истичући да Србија први пут у савременој истрорији има суфицит, Вучић је навео да "српска каса" и финансије постају неупоредиво здравије иако то, како је рекао, обични људи још не могу да осете. “Наш циљ је да од Србије направимо модерну, успешну земљу задовољних људи који ће да се боре за своју будућност, који неће да чекају да им нешто падне с неба”, рекао је Вучић И додао да још много тога мора да се уради на поправљању пословног амбијента.

Oчекујем брзо отварање преговора

Вучић очекује да Србија врло брзо отвори преговоре са Европском унијом, упозорава да нема лаког напретка на том путу и истиче да његова влада пред грађане излази без лажних обећања.

“Очекујем отварање првих поглавља веома брзо, али важније од отварања самих поглавља јесте шта ћемо да урадимо са земљом, колико ћемо моћи да се променимо”, рекао је Вучић и истакао да мисли и на Поглавља 23 И 24, чији је смисао да се у Србију у пуној мери уведе владавина права.

Он је то рекао на првој конференцији у оквиру “Београдских дијалога”, пројекта који су покренули Форум Србија Немачка, у сарадњи са Београдским фондом за политичку изузетност, а уз подршку немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој.

Вучић је, истичући да нема брзог, једноставног и лаког напретка, рекао да је српска делегација ноћас у Бриселу имала тешке и дуге разговоре и да је урадила све што је могла да учини “у не тако лаким условима и околностима”.

“Верујем да ће међународна заједница препознати напоре Србије и тежак рад и у политичком делу”, рекао је Вучић, уз напомену да је међународна заједница то већ препознала у економском делу, где је похвалила економске реформе и мере.

“Ако бисмо све успели, онда бисмо направили симбиозу политичког и економског деловања, које више није засновано на речима и на лепим сликама, већ на тешком и озбиљном раду и испуњавању свега што се обећа и договори”, навео је Вучић.

Премијер је рекао да је Србија постала поуздан партнер чијој речи се верује, јер сада чини све што обећа, а не говори различите ствари на различитим местима у свету. “Свуда говоримо исто и уверен сам да је то један од разлога за додатно поштовање које наша земља ужива у свету”, рекао је Вучић.

Он је навео да се у претходних десет месеци састао са више председника држава и влада, као и министара спољних послова него што су то учинили његови претходници за девет година, иако ни они нису имали мале дипломатске активности. “Мислим да овај податак довољно говори о томе колико Србија мења своје место у свету”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија мудро реаговала на провокације из региона, поновивши да је некада и прећутала, не зато што се плаши или што је слаба, већ зато што је на вређање боље одговорити ћутањем, него сукобљавањем. “Верујем да ћемо још јачим радом поставити Србију на истакнутије место и да ће људи гледати на нашу земљу као добро, боље или најбоље место за инвестирање у региону и јужној Евопи”, подвукао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија усвојила четири важна реформска закона којим се побољшава инвестициона сфера и пословни амбијент.