Вести

ВУЧИЋ: РАДИМО СВЕ ДА СРБИЈА ПОСТАНЕ УРЕЂЕНА ЗЕМЉА

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је чланство Србије у ЕУ стрешки циљ и да влада ради све да наша земља постане уређена и да се зато сада спроводе тешке мере.

"Стратешки циљ јесте да будемо члан ЕУ и ми на том пољу радимо све што можемо да Србија постане уређена земља, која кад постане члан неће бити ни близу најсиромашнијим земљама. Ми смо зато сами преузели тешке мере и зато је Србија данас поштованија од многих земаља јужне Европе, зато што људи виде одговорност и виде нешто што нису дуго видели не само у региону, већ у читавој јужној Европи", рекао је премијер гостујући на ТВ Пинк.

Он је казао да је забринут због ствари које могу да се одигравају, не само Украјини, већ у целој јужној Европи, истакавши да је Србија успела да сачува своју позицију и остане неутрална.

"Успели смо да сачувамо нашу позицију, иако су дежурни критичари објашњавали да је немогуће да на било који начин задржимо нашу позицију и да не уводимо санкције Русији. Као што видите, својим јасним ставом и заштитом националних и државних интереса Србије, ми смо то успели", подвукао је Вучић.

2015. је година развоја

Вучић је истакао да ће 2015. бити година развоја у којој ће бити урађено много ствари.

"Ова година ће бити година у којој ћемо много ствари да урадимо, да ставимо на своје место, 2015. ће бити година развоја и мислим да ће, кад будемо завршили овај мандат, грађани тога сећати. Изградићемо више километара ауто-пута него Немачка до краја 2016. и почетка 2017. године", рекао је премијер.

Вучић је навео да ће бити изграђено 140 килиометара ауто-пута до Чачка, који је, како каже, веома тешка деоница.

"Имаћемо комплетан источни и јужни крак коридора 10 који пролази кроз Сићевачку и Грделичку клисуру. Имаћемо и пругу Београд-Будимпешта до краја 2017. године, којом ће се стизати за три сата", рекао је Вучић.

Он је рекао да ослушкује глас грађана, да их добро разуме да имају пуно примедби, али да знају да је ово прави пут.

Премијер је рекао да сви у свету поздрављају мере које су предузете, да и сви стручни људи у Србији нису имали примедбе на буџет, да је влада доведена у ситуацију да драматично смањује фискални дефицит и навео да ће тај дефицит за две године бити доведен на ниво Италије или Француске, а можда и мањи од тога.

Вучић је додао да ћемо на светској бизнис листи догодине "скочити" за 30 или 40 места због свих закона и мера које смо донели и које ћемо донети, наводећи да смањивања плата више неће бити.

"По први пут имамо план који ће ММФ да одобри 17. фебруара", поручио је Вучић и додао "имамо план, дружимо се тог плана и не одустајемо".

Радници и држава би волели да купац буде Есмарк

Вучић је рекао да постоје бар једна или две валидне понуде за смедеревску Железару и да би запослени, али и држава, волели да америчка компанија Есмарк буде купац, али да о томе неће да лицитира.

"Оно што смем да кажем је да је намера оних који ће да уђу у Железару да обе пећи подигну, да производња иде на преко два милиона тона, да су обезбедили тржиште за то и мислим да је то изванредна вест", рекао је Вучић и указао да ће то директно подићи БДП за 0,6 одсто.

Он је навео да је америчка компанија "Есмарк" нешто што би волели да виде радници и што би волела да види држава.

"Али да не лицитирамо то ће све бити познато у петак када се буду понуде отвориле", истакао је он.

Вучић је подсетио да се до скоро веровало да Железара Смедерево нема никакву будућност, јер је пре две године Влада затекла празне хале, а да сада "имамо једну ли две валидне понуде" и извесно је да ће бити пронађено решење за Железару.

Он је рекао да је Железара фабрика која има највише могућности да утиче на повећање привредног раста и повећање БДП-а.

Вучић је рекао да ће понуде бити отворене у петак, 9. јануара, а да ће решење за ову смедеревску компанију бити познато до 31.јануара.

Тендерски услови су, како је навео, постављени тако да ће будући купац морати да сачува број радних места у наредних пет година и производњу у Железари.

"Железара ће имати обезбеђено тржиште за челик до краја године, а чак и да дупло више произведемо челика могли бисмо да га продамо", истакао је он.

До краја маја или почетком јуна би, како је премијер навео, и друга пећ требало да почне да ради.

О реконструкцији Владе после Железаре

Вучић је изјавио да ће се реконструкцијом Владе бавити након проналаска решења за Железару.

"Разговараћемо о томе када прође Железара", рекао је Вучић гостујући на телевизији Пинк.

Он је рекао да "мисли да су се људи (министри) борили и трудили", али да неће да се бави тиме док не заврши причу око Железаре.

Премијер је указао да реконструкција није циљ, већ начин да Влада функционише боље и ефикансије.

Србија је извор стабилности и сигурно иде напред

Премијер Вучић честитао свим верницима Божић, поручивши да је Србија извор стабилности у региону, да је политички и економски стабилна и да полако, али сигурно иде напред.

"Имамо ту врсту политичке и економске стабилности да полако, али сигурно идемо напред и то види цео свет", поручио је Вучић.

Премијер је, честитајући грађанима Божић, пожелео мир, стабилност и да сви радимо више.

"Мир, стабилност, рад, рад и рад, да сви радимо више. Сви можемо да радимо више, и ја. Желим свима и породичну срећу и да више позитивног унесу у своје животе", рекао је Вучић и навео да ће држава до краја ове године некима, а до краја 2016. године за све, обезбедити више новца и више богатства.

Премијер је поновио да је Србија извор стабилности у региону и да не прави сукобе.

"Сукоби нам нису потребни. Нама је потребан мир", поручио је Вучић.

За ОЕБС и подршка председника Србије

Вучић је изјавио да у председавању Србије ОЕБС-ом очекује велику подршку председника Србије Томислава Николића, као и да ће на разговоре у Брисел са представницима Приштине ићи са шефом дипломатије Ивицом Дачићем, а затим и са другим министрима, зависно од тема које буду на столу.

Вучић је рекао да очекује да Србија подигне свој углед током председавања ОЕБС-ом и да се сви укључе у тај велики посао, али да није од оних који мисле да ће Србија сада решити све светске проблеме.

Говорећи о преговорима са ЕУ, премијер је рекао да ће отварање поглавља 23 и 24 значити много у томе хоћемо ли да будемо или не уређена земља и навео да је и за њега и за владу најтеже отварање поглавља 35, које се бави Косовом и Метохијом.

"Зато вам и кажем да нисам срећан када идем у Брисел", рекао је Вучић и додао да нас тамо никада ништа лепо не чека.

Он је казао да се ради на томе да се отворе поглавља, да ће више њих бити отворено, најмање четири у првој половини године, али да не сматра да је то најважније питање.

"Догодиће се, радимо на томе, радимо и сада, све скрининге смо прошли, доносимо све законе у сагласности са ЕК и све законе које смо доносили су европски закони", навео је Вучић.

На питање да ли отварање поглавља може бити политички условљено, Вучић је рекао да то није никакава тајна и да то није нешто ново.

Премијер је, говорећи о поглављу 35, рекао да нама траже додатне разговоре, да сви чекају шта ће бити 9. фебруара на разговорима у Бриселу, да би после тога могли да размисле шта даље.

"Никога нисам ништа ни молио. Нисам као други и то је изненадило многе у Европи - нисам кукао изгубићемо изборе - не интересују ме избори, ни популарност. Нећу да молим никога зато што знам да би они у нашој журби и у нашим молбама искористили прилику да од Србије узму и оно што Србија не мора да да", рекао је Вучић.

Према његовим речима, у међународним односима има добрих односа, има и пријатељства, али позиција наше земље није таква да можемо да избегнемо притиске.

"Бићемо изложени притисцима и то није никакав тајна", рекао је премијер.