Вести

ВУЧИЋ: КО БУДЕ РУШИО ЈЕДИНСТВО СТРАНКЕ, БИЋЕ ОДМАХ ИСКЉУЧЕН

Председник СНС Александар Вучић предложио је Главном одбору да донесе одлуку да убудуће аутоматски буде искључен из странке свако ко јавним иступањима "руши" СНС.

"Они који се боре за своје позиције унутар странке тако што се свађају, и уносе неред у државу и у странку, треба одлуком страначких органа одмах да буду искључени из странке", рекао је Вучић на седници Главног одбора СНС.

"Нећу и не могу да прихватим да кад неко мисли да смо много јаки, не зато што су они својим радом томе допринели, да онда крену да се свађају између себе и да, уместо да причају шта је то што ћемо да градимо и направимо, проблеме да решавамо, да говоре лоше једни о другима", прецизирао је.

"Дакле, критика је добродошла, али они који ће да се боре за позиције тако што ће да уносе немир у држави и странци и који ће сваког дана по медијима да говоре биће одмах, за сваки будући инцидент и напад који је имао само смисао да наруши јединство странке, одлуком извршног одбора искључени, а уколико је реч о члану председништва или мени, биће искључени одлуком председништва", прецизирао је.

Он је рекао да је у праву потпредседница владе и странке Зорана Михајловић која каже да свако има слободу да каже своје мишљење, али, приметио је, зна се и где се то чини - на страначким органима, а не у јавности.

Поводом напада на председника Србије Томислава Николића, Вучић је подсетио на пословицу да ништа краће не траје у Срба од захвалности.

"Ми ћемо наставити да подржавамо председника Николића до краја његовог мандата, он је увек уз нас, треба нам ред и мир у држави", закључио је Вучић.

Захваливши на почету седнице партијским колегама на аплаузу, који је, како каже, шватио као израз потребе за јединством, Вучић је истаклао да су први резултати мера фискалне консолидације изванредни:
"У првом месецу домаћи ПДВ је у порасту у односу на јануар 2013. и 214. и децембар 2014, а п7орасла је наплата акциза на нафту, иако је највећи произвођач јошд није уплатио - то су први изванредни показатељи који говоре да смо на добром путу и да реформе показују и дају резултате", рекао је Вучић и указао да то треба да подстакне на већи рад и одговорност.

Такође, успех је и што је у првих осам месеци владе очувана пуна политичка и економска стабилност:
"Неко ће реци "и није неки успех", али кад погледате како се ствари одигравају у окружењу и Европи, види се колико је било важно што смо говорили да политичка и економска стабилност јесу најважније и да немају цену".

У том контескту он је рекао да неки чланови странке процењују како су напредњаци "много јаки", па дозвољавају себи да спусте ниво одговорности, да се сукобљавају међу собом, не мисле на обавезе...

"Није логично да макар чланови наше странке у оваквој ситуацији новац троше у иностраним летовалиштима...нда је некима важнији скупоцени сат на руци, него резултат предузећа", приметио је лидер СНС.

"То није нешто што људи желе да виде и то мора да се промени или ћемо да их мењамо", казао је и додао да СНС неће бит "бизнис странка", те да када су улазили у владу то је требало да значи да неће да личе на ДС и да неће да буду бахати, а ипак има бахатости код неких "када се дочепају функције".

Њима је поручио да странка може без њих:
"Ова странка ће преживети и без мене и без било кога од вас", упозорио је Вучић.

Он је рекао да су њихови политички противници држали главни одговор у Крушевцу, а да ништа нису урадили за грађане ни данас, те да напредњаци држе главни одбор после истека радног времена и када су обавили главне послове.

"То није довољно", додао је, међутим, Вучић, и истакао да ће морати да раде много више и да пруже пример сваком у Србији да се тај рад исплати и да се вреди борити за нашу земљу.

Он је рекао да разуме што се против владе бори велики број људи на чије су привилегије ударили напредњаци, они који су изгубили милионе зато што су припадали тајкунском лобију.

Себи је замерио две ствари: стратешки пропуст што није на време дао концесију на путеве, и крупан политички пропуст што се из његовог понашања видело кога поштује, а кога не, и што није некада желео да сарађује са неким људима, који нису увек морали бити против Србије, иако су понекад рекли нешто што је у том моменту он сматрао да није истина или није било у складу са вољом напредњака.

"Зато цу у наредном периоду покушати да променим свој однос према невладином сектору и према неким другим људима", рекао је Вучић.

Ипак, подсетио је, доста је резултата иза владе: 10 дана после њеног формирања кренуле су највеће поплаве у савременој историји Србије, штета је санирана, сваки динар потрошен траспарентно. Људи су задовољни.

Зато, рекао је, напредњаци чак и када се суоче са лицемерним примедбама треба да буду још вреднији, убедљивији и дисциплинованији и да се не осврћу на оне који 12 сати седе по кафићима, већ да гледају да раде што је могуће више и по томе ће нас ценити и поштовати.

"Пред нама је много тога што треба да урадимо, пред нама је споразум са ММФ Азотара, Фап Бор, изградња великих инфраструктурних објеката, реформа пореске управе...", подсетио је.

Вучић је поновио да тражи међусобно поштовање: "На власти нисмо да бисмо били богатији и да бисмо имали скупља одела и скупље аутомобиле, већ смо на власти да би нешто иза нас остало. Да бисмо оставили трагове, и дела...Ја вас молим да наредних дана још једанпут тамо где мотори нису упаљени, упалите и да почнете да радите више, јаче и снажније, да људи у Србији то виде".

"Наш мото за ову годину, уз одговорност, је рад, рад и рад да би Србија имала успеха, ишла напред", закључио је Вучић.

Извор: Танјуг