Вести

Славском литургијом у Бачком Грачацу завршене Илинданске свечаности

“Илинданским свечаностима” које су трајале од петка до недеље у Бачком Грачацу је обележена сеоска слава Илиндан.
Прослава сеоске славе завршена је јуче светом литургијом и ломљењем славског колача који су одржани у новоизграђеном храму Светог пророка Илије, у присуству већег броја верника из Бачког Грачаца и околних места.

Литургију је служило више свештеника, међу којима и некадашњи грачачки парох Предраг Толимир, који је сада на служби у Црвенки. За време његовог службовања у Бачком Грачацу су и започете активности око изградње нове цркве, које је касније наставио отац Жељко Васић који га је заменио у парохији брестовачко-грачачкој.

- Српски народ у Б. Грачацу је чекао од Другог светског рата да се и у овом месту изгради свети храм. И док сам био овде на служби молили смо се да се зачују звона са нашег светог храма, која ће позивати верни народ да се окупе на молитву. Ево дочекали смо и тај дан да се храм подигне, да се поставе крстови и звона и постави иконостас и да ако бог да ускоро почне и осликавање светог храма – рекао је Толимир обраћајући се окупљенима по завршетку литургије.

Честитајући сеоску славу својим парохијанима, отац Жељко Васић захвалио се свим донаторима који су помогли изградњу нове цркве, међу њима и Земљорадничкој задрузи “Агролика” и породици Жељка Јованића, Србина из Америке.

Јованић је након што је грачачкој цркви заједно са члановима своје породице даривао звона која су недавно освештана и постављена на новоизграђени звоник, финансирао и израду иконостаса за храм Светог пророка Илије.

Кум сеоске славе ове године био је Горан Седлан, док је кумство за наредну годину преузела Бранислава Петровић.

Славској литургији у Бачком Грачацу присуствовао је и председник општине Оџаци Душан Маријан, као и жупник римокатоличке цркве у Оџацима Јакоб Пфајфер.