Вести

СЕРТИЋ: УСКОРО НОВИ ЖИВОТ "ЖЕЛЕЗАРЕ

Министар привреде Жељко Сертић каже да покретање Железаре значи и покретање читаве домаће економије. У наредне две недеље предстоје преговори са америчком компанијом "Есмарк", а већ ове године биће видљив раст БДП-а.

Постоји јасан модел приватизације за 226 преузећа, истиче министар Сертћ.

Жељко Сертић је рекао да је америчка компанија "Есмарк" једина доставила сву потребну документацију коју је држава захтевала на конкурсу за приватизацију Железаре "Смедерево" и успела да испуни озбиљне захтеве Владе.

"Све елементе које је држава захтевала 'Есмарк' је испунио. Од изјава да неће бити отпуштани радници, потврде да управљачку структуру чине озбиљни, професионални људи, са изјавама да процес власничкле структуре неће бити мењан наредних десет година, потврда о промету од 300 милиона долара у наредне три године... Доставили су све што је тражено. Сада идемо да видимо шта су понудили и предстоји процес преговарања у наредне две недеље", каже министар Сертић.

На питање ко све може имати користи од покретање производње у Железари, министар Сертић каже да су то најпре 5.000 радника запослених у Железари, потом град Смедерево, али и држава.

Указује да ће покретање производње бити значајно и за 15.000-17.000 радника који су ангажовани индиректно у пословању са Железаром, али да држава треба посебно да буде задовољна.

Министар Сертић указује да приватизацијом држава више неће плаћати обавезе Железаре као што је то чинила протекле две године, и додаје да ће захваљујући аранжману са "Есмарком" бити повећан бруто домаћи производ између 0,6 и 0,7 одсто, од чега ће један део већ бити остварен у 2015. години.

Говорећи и о другим предузећима које очекују процес приватизације министар Сертић подсећа да се на списку налази 512 таквих предузећа која имају готово 188 хиљада запослених.

Важно је да људи не схватају реч стечај у оном контексту у коме смо га до сада употребљавали, каже Сертић и додаје како за 226 предузећа већ сада постоји јасан модел приватизовања о којима преговори почињу већ следеће недеље.

Напомиње да ће сваком предузећу бити омогућен и доступан модел како да настави свој живот и своје функционисање.

Ипак, министар Сертић је апеловао на све раднике да ако је иако могуће уз посредство својих предствника контролишу рад предузећа, и како каже, не дозволе да се њихове фирме гуше у дуговима.

На подсећање да је ипак до сада само три предузећа доставило план новог пословања, министар привреде указује да је Влада дала јасне рокове до када морају да се доставе ти планови.

"Јако нам је важно да у наредне три године анулирамо све губитке у јавном сектору. Сада већ имамао ушете око 35 милијарди. Направили смо тимове који знају како привреда фукционише и имамо подршку предузећа, јер нико не жели да буде губиташ", указује министар Сертић.

Напомиње да надлежно министарство и Влада дају пуну подршку приватном сектору и развоју стратегије малих и средњих преузећа, али и да први пут имају свеобухватан поглед на економију.

Понуда Есмарка испунила најважније услове

Понуда америчке компаније Есмарк на тендеру за приватизацију Железаре Смедерево испунила је три најважнија услова, рекао је председник Комисије Бојан Бојковић, и најавио да ће то тело проследити свој извештај надлежном Министарству привреде.

Након тога следи одлука Владе и преговори са стратешким партнером, који би , како се надају,могли резултирати потписивањем уговора најкасније до 31. јануара.

Покретање производње у Железари, кажу у надлежном министарству, извукло би ту компанију из тешке ситуације у којој се тренутно налази, али би било добро економско решење и за Смедерево и за читаву Србију.