Вести

СЕРТИЋ И ЂУРИЋ: ДРЖАВА СРБИЈА НЕСПОРНИ ВЛАСНИК "ТРЕПЧЕ"

Министар привреде Жељко Сертић каже за РТС да је држава Србија неспорни власник "Трепче" са већинским уделом. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручује да је ово једна од ситуација кад "треба да покажемо зубе", да подвучемо линију и кажемо: Даље нећете моћи.

Жељко Сертић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао je држава Србија преко Фонда за развој власник 55 посто "Трече" и да је због тога једнострана приватизација немогућа.

"Уколико косовске институције покушају да преузму 'Трепчу', ми ћемо по нашем закону ући у процес приватизације. Добили смо већ четири понуде из иностранства и то баш из САД и Канаде, где се власништво поштује, а ту су понуде и из Швајцарскe и Мађарске, као и две понуде из Србије", каже министар Сертић.

Косовска агенција и до сада покушавала да покрене питање приватизације "Трепче", каже министар привреде, и додаје како је Србија све разговоре одложила до даљњег како би се наставили преговори Београда и Приштине и како би се испоштово Бриселски споразум.

Сертић указује да ово што се сада ради са "Трепчом" јесте непоштовање свих правила и процедура и додаје да то може да остави несагледиве последице на становништво на северу Косова.

Министар Сертић подсећа да је осим 55 одсто удела Фонд за развој, још 22 посто у власништву српских компанија.

"Причати о било ком другом односу је ирелевантно. Ми имамо 268 милиона евра пријављених потраживања. И ми смо то све предали покрајинским институцијама", каже Сертић.

Ипак, како каже министар привреде, држава Србија јесте изнененађена, јер је ова одлука о приватизацији дошла ненадано и без икакве консултације са нашом Владом.

У сваком случају, српска страна јесте за разговор, а све у циљу успешне приватизације која би довела до бољег живота локалне заједнице, истиче Сертић.

Напомиње како још увек чекају одговор друге стране, али да се он узда у разум и рационално размишљање свих учесника.

Ђурић: Време је да "покажемо зубе"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је једнострани прелазак комбината "Трепча" у власништво Косова је за Србију неприхватљив.

Ђурић поручује да је ово једна од ситуација кад треба да покажемо зубе, да подвучемо линију и кажемо: Даље нећете моћи.

"Постоје неке ствари које, ако једном пустите, касније врло тешко можете да исправите и последице за српску заједницу би биле тако далекосежне да бисмо могли да говоримо о потпуном економском обесправљивању нашег народа", рекао је Ђурић.

Додао је да су српски званичници "осим сталног политичког пристиска и предочавања последица лидерима у Приштини, не само јавно већ и неформално, у сталном контакту и са представницима међународне заједнице, са амбасадорима земаља из групе Квинта и шефом делегације ЕУ.

"Иако се они се генерално са нама не слажу око статуса Косова и Метохије они разумеју и они поштују приватну својину", каже Ђурић.

Истиче да би "отимање, конфискација 'Трепче'" била неприхватљива у политичком смислу" и да поткопава саме темеље Бриселског споразума.

"О чему можемо да се договарамо ако би покрајинска влада усвојила одлуку којом има овлашћење да свако друштвено предузеће, не само 'Трепчу', претвори у јавно предузећу у стопроцентном власништву такозване Републике Косово", запитао је Ђурић.

Косовска влада усвојила је 14. јануара Предлог измена и допуна Закона о јавним предузећима, који омогућава да комбинат "Трепча" пређе у власништво Косова, а Председништво покрајинског парламента одлучило је да се Предлог закона по хитном поступку уврсти у дневни ред данашњег заседања.