Вести

Латинка Васиљковић: Ожиљци остају за цео живот

У центру Апатина је отворена изложба под називом „Олуја, злочин који траје“. Сама тематика изложбе је на плато код градске чесме привукла велик број грађана и гостију који су поводом обележавања две деценије од акције „Олуја“ и протеривања преко 80 посто срба из Хрватске,на овај начин одали почаст и поштовање прогнаним и погинулима из колоне највећег егзодуса једног народа у 20 веку. На 26 паноа, објективом најбољих фоторепортера сачувано је од заборава страдање једног народа. Уз преко 70 врхунских фотографија налазе се и подаци о убијених преко 2300 срба, 250.000 протераних, и 25000 спаљених кућа. У уводном говору пре отварања изложбе,бираним речима се присутнима обратила Латинка Васиљковић, начелница Западнобачког округа, а изложбу је отворила Инес Васић, једна из колоне прогнаних, која је у Апатину израсла у школовану девојку, активну на свим пољима:

- Ожиљци остају за цео живот, али смо ми уз помоћ ове средине и добрих људи наставили живот, и овде нашли свој дом, рекла је она том приликом.

Након званичног отварања, грађани су код градске чесме палили свеће свим страдалима у овом егзодусу. Изложбу коју је организовала Телевизија „025 инфо“ уз подршку фото Асоцијације Војводине су већ видели Новосађани,а после Апатина иста поставка ће бити пренета и у више војвођанских градова.

Извор: Радио Апатин