Вести

Изложба фотографија “Олуја – злочин који траје”

Фото асоцијација Војводине и Удружење грађана Хуманитарни центар “Пуно срце” из Оџака организатори су изложбе фотографија “Олуја – злочин који траје”, која је данас отворена на платоу Спортско-пословног центра у Оџацима.
На 26 великих паноа изложене су фотографије Томислава Петернека, Ранка Ћуковића, Јарослава Папа, Мартина Цандира, Дарка Дозета, Жељка Синобада, Зорана Јовановића – Мачка и других аутора, које сведоче о страдању српског народа у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”.

У тој акцији од које је прошло 20 година, убијено је преко 2.300 Срба, 250.000 је протерано, а уништено је 25.000 кућа, навели су аутори изложбе у текстовима који прате фотографије.

Потресна сведочења о том највећем егзодусу у Европи у 20. веку после Другог светског рата предочили су неки од најеминентнијих српских фоторепортера.

- У питању је преко 70 фотографија наших еминентних фотографа, о геноциду над Србима у Хрватској који не сме бити заборављен. Након 20 година требамо се присетити страдања које је наш народ преживео. Изложба ће наредна три дана бити постављена на платоу СПЦ Оџаци и сви грађани ће моћи да је посете и да погледају фотографије – рекла је на отварању изложбе Јована Чојановић Кривокућа из Хуманитарног центра “Пуно Срце”.

Изложба “Олуја – злочин који траје” обићи ће више градова у Војводини, а након Оџака сели се у Кулу.

Извор: Радио Оџаци