Вести

Горан Ђаковић : Предлог измена Пословника о раду СО Оџаци у септембру пред одборницима

У разговору за Радио Оџаке, председник Скупштине општине Оџаци Горан Ђаковић најавио је да би током септембра пред одборницима требало да се нађе предлог измена Пословника о раду локалног парламента. На том предлогу ради се последњих шест месеци, а одборницима ће пре одласка на летњу паузу бити подељен нацрт измена Пословника како би се са њима на време упознале све одборничке групе, казао је Ђаковић.
- Одборници ће добити радну верзију Пословника, чиме ће он отићи на неку врсту јавне расправе, пошто желимо да цео просес израде буде транспарентан. Они ће имати прилику да ставе своје сугестије и предлоге. Почетком септембра планирам да одржим састанак са свим одборницима где ћемо чути њихове евентуалне замерке или ако имају још неки предлог, а седница на којој ће се предлог измена Пословника разматрати требало би да буде одржана половином септембра – рекао је председник СО Оџаци.

Постојећи Пословник о раду Скупштине општине Оџаци донет је 2008. године и од тада је мењан четири пута, али су те промене биле више козметичке него суштинске, каже Горан Ђаковић и истиче да измене које су предложене треба да обезбеде ефикаснији рад Скупштине општине и квалитетније седнице.

Како наводи Ђаковић, предложене измене односе се, између осталог, на потврђивање мандата одборницима након конституисања Скупштине и потврђивање мандата одборнику који није присутан на седници, а њима је регулисан и избор председника Скупштине општине уколико постоји само један кандидат.

- Додато је ново поглавље Рад председника одборничких група и председника Скупштине, чиме је дата могућност председнику Скупштине да пре сваке седнице може сазвати састанак председника одборничких група ради упознавања са дневним редом и другим питањима везаним за рад седнице Скупштине. То је нешто што сам ја од првог момента од како сам постављен за председника Скупштине и практиковао и то се показало као добро – каже Ђаковић.

По речима председника СО Оџаци, једна од предложених измена Пословника предвиђа да се на почетку седнице више не врши прозивка одборника, већ да председник Скупштине на основу службене евиденције саопштава број присутних одборника, уз могућност да се бројно стање утврди и прозивком уколико то затражи неко од шефова одборничких група.

Новина је и да ће се расправа моћи водити без обзира на број присутних одборника, а измена ће бити и код времена које за расправу о појединим тачкама дневног реда на располагању имају шефови одборничких група.

- Сада шефови одборничких група имају по десет минута за сваку тачку и могу да потроше тих десет минута ако желе или не, али немају право на поновно јављање. Предлог је да се то раздвоји на два пута по пет минута, значи првих пет минута као неко уводно излагање уколико шеф одборничке групе то жели и пет минута као нека завршна реч – објашњава Горан Ђаковић.

Предложеним изменама Пословника о раду Скупштине општине Оџаци предвиђено је и да ће се повреда Пословника моћи рекламирати одмах по учињеној повреди, а не накнадно, а право на реплику ће се моћи остварити и у случајевима уколико се неко од одборника на седници Скупштине увредљиво изрази о другом одборнику који није члан исте одборничке групе наводећи његово име, презиме или функцију, као и у случају када одборник сматра да је неко погрешно протумачио његово излагање.

Одборници ће као и до сада имати право да на крају сваке седнице постављају одборничка питања, али је новина да ће то морати да ураде и у писменом облику и тек након што Скупштина оконча рад по свим тачкама дневног реда.

Које су још новине предвиђене предлогом измена Пословника о раду СО Оџаци, као и шта је председник општинског парламента Горан Ђаковић рекао о другим актуелним темама, послушајте у емисији Радио Оџака “Шта има ново, шта се догађа”.