Вести

ГАШИЋ: И ВУЧИЋ И НИКОЛИЋ СУ КЉУЧНИ ФАКТОРИ У ДРЖАВИ

Министарство одбране још није испоставило рачун колико је коштала војна парада, а у разговору за Данас Братислав Гашић, министар одбране, најављује да ће то бити случај у завршном рачуну буџета за 2014.

У контексту различитих изјава које се могу чути од председника државе и премијера у вези са Косовом, Данасов саговорник тврди да су њих двојица у одличним односима и константној комуникацији. Одговарајући на питање о улози брата премијера у унутарстраначким пословима, Гашић није дао директан одговор, позивајући се на статут странке којим су функције тачно дефинисане.

* Протеклу годину обележила је војна парада. Оно што је пак између осталог обележило ту манифестацију је трошак о којем сте говорили описно, без навођења тачних бројева. Због чега је потребно толико времена да се израчуна тачна цифра?

- Ништа не кријемо. У војсци се у сваком тренутку све зна. Сваки потрошени динар биће јасно приказан у завршном рачуну буџета за 2014. У то ће се уверити и ревизор, и грађани, али и они који су Параду искористили за стицање јефтиних политичких поена. Подсетићу вас да су данас најжешћи критичари они који су војску водили о трошку државе на параду Муамера Гадафија у Либији. Тада цену нису спомињали…

* Такође, рекли сте да је трошак био једино за гориво. Ипак, да ли је могуће да за параду нисте учинили више од планираног за годину дана? Зар парада није прилика у којој се потроши више него што би се потрошило да није било параде?

- За разлику од периода до 2012. године, данас војска све пажљиво планира. То смо и доказали парадом. У реализацији плана небитно је да ли ће тенковске јединице вежбати на Пасуљанским ливадама или у Београду. Исто то важи и за хеликоптере који су могли да лете и у Нишу и у Батајници. Ако нисте злонамерни, закључићете да смо пажљивим планирањем активности успели оно што је до пре две године било незамисливо - да имамо већи број вежби него претходних година и да изађемо пред грађане и покажемо шта умемо на паради.

* Имајући у виду да је одмах након параде, уприличене и за посету Владимира Путина Београду, Влади Србије стигао неочекивани рачун за гас од 200 милиона долара, да ли би било боље да сте ипак параду организовали на тачан датум ослобођења Београда - 20. октобра уместо 16. октобра?

- Прославом смо обележили 70 година од ослобођења Београда и стогодишњицу Великог рата. Сетили смо се свих родољуба који су дали живот за отаџбину. Иако нам је јако важно што је прослави присуствовао Владимир Путин, морате да разумете да је он био наш гост, а не разлог њеног одржавања.

* Чини се да је указана огромна част председнику Русије, а да ту баш и нема много љубави, већ чистог економског интереса, иако се у Србији често инсистира баш на тој емоционалној димензији?

- Србија и Русија имају јаке везе. Важан део односа је и економска сарадња. Партнерским односом са Русијом, али и са ЕУ, САД и Кином, желимо да обезбедимо услове за бољи живот грађана. Уверен сам да ће крај 2015. донети бољи резултат нашој економији, а самим тим и бољи стандард нашим грађанима.

* Сматрате ли, као неке ваше страначке колеге, да је Русија дужна да компензује штету Србији због отказивања изградње Јужног тока?

- То питање не спада у мој ресор.

* Како коментаришете то што се председник Србије "меша" Влади у послове у вези са бриселским процесом?

- Председник и премијер стално се договарају када је реч о свим кључним питањима. Томислав Николић и Александар Вучић кључни су фактори у креирању државне политике. Таква веза постоји сада, а постојаће и у будућности.

* Која је по вама најслабија карика у Влади? Ко би у предстојећој реконструкцији требало да буде "избачен" из тима?

- Премијер је тај који ће одлучити о томе. Александар Вучић је бирао своје сараднике и он ће донети коначну одлуку. Мислим да Влада функционише као тим и да је добро укомпонована.

* Јасно је да то најбоље зна премијер, али и ви сигурно имате своје мишљење и став да их без устезања и слободно изразите у јавности?

- Понављам да последњу реч има премијер и да ће он одлучити да ли је неко радио добро. То је мој став. Нисам овде да бих оцењивао рад својих колега, већ да бих сам створио резултат.

* Како коментаришете то што је велики број одбора СНС распуштен?

- СНС мора да буде ефикасна на свим нивоима. Одбори који су радили лоше, и у којима су појединци зарад своје фотеље запоставили рад у странци, и треба да буду распуштени. Руководимо се једино резултатом. Сви чланови морају да схвате да није само председник странке тај који даје резултат. Нема скривања иза резултата Александра Вучића. И у наредном периоду распуштаћемо одборе који не раде добро.

* Да ли знате каква је улога брата премијера у унутарстраначким питањима? Он се помиње као неко ко решава проблеме у странци на локалу.

- У СНС је од оснивања тачно прописано ко се и на који начин бави унутарстраначким питањима и проблемима. Због тога и јесмо постали највећа и најјача странка. Статут се поштује, а његово спровођење обезбеђују органи који су за то надлежни.