Вести

Форум жена СНС одржао трибину Узроци, последице и проблем самохраног родитељства

Узроци, последице и проблем самохраног родитељства, била је тема трибине одржане у Оџацима у организацији Форума жена Српске напредне странке Општинског одбора Оџаци која је привукла велику пажњу јавности. О овој веома актуелној теми више од сат времена пред пуном скупштинском салом Спортско-пословног центра говорили су Милана Личина, дипломирани социолог, Милица Гаковић, мастер психолог, Милица Јевтић, дипломирани правник и адвокат Данило Милошевић из Новог Сада. Након тога уследила су питања присутних о конкретним проблемима са којима се суочавају у свакодненвом животу.Трибину је отворила и све присутне поздравила председница Форума жена СНС Општинског одбора Оџаци Весна Миљковић која је на почетку свог излагања о разлозима одржавања овог скупа рекла да се Форум одлучио за ову тему првенствено због тога што имамо велики број самохраних родитеља како на нивоу општине Оџаци, тако и у Републици Србији.

- Ту мислим и на оне родитеље који су остали без брачног партнера под различитим околностима, али су сви они заједно у једном великом проблему и поставља се питање колико је друштво солидарно са њима. Зато смо овај скуп посветили самохраним родитељима са циљем да скренемо пажњу јавности на њихове проблеме, како би се једној од најугроженијих социјалних група поклонило мало више подршке – истакла је том приликом Весна Миљковић.

Према подацима Удружења самохраних родитеља, у Србији је регистровано 56.000 самохраних родитеља, али се процењује да више од 79.000 мушкараца и жена самостално води бригу о својој деци, што чини 1% укупног становништва.

Према подацима Републичког завода за социјалну заштиту, дечији додатак, који је симболичан, прима 42.000 родитеља са 63.000 деце, а социјално-новчану помоц 16.560 једнородитељских породица са 26.800 деце.