Вести

Душан Маријан угостио тренера златних кошаркашица

Председник општине Оџаци Душан Маријан данас је заједно са својим сарадницима примио Милоша Пађена, помоћног тренера женске кошаркашке репрезентације Србије која је пре неколико дана у Будимпешти постала шампион Европе. Овај рођени Ратковчанин је као члан стручног штаба и помоћник селекторке Марине Маљковић учествовао у освајању европске титуле.
Истакавши да је освајање прве титуле првака Европе у женској кошарци историјски успех за наш спорт, председник општине Оџаци је рекао да је и та титула доказ да Србија, иако мала земља, има велике спортисте и да су њихови успеси несразмерни величини земље из које они долазе.

Одавши признање златним кошаркашицама и стручном штабу, Маријан је казао да и становници општине Оџаци могу бити поносни на то што је један њихов суграђанин учествовао у великом успеху женске кошаркашке репрезентације, поручивши да Милош Пађен може бити узор младима који крећу његовим стопама.

- Успех који је са репрезентацијом остварио овај млади кошаркашки тренер је и добра поука младима да се сваки рад и труд исплати и да треба што више да раде на себи. Сигурно је да и у његово време није било пуно пара и сигурно ће и он сам потврдити да му то и није био главни мотив за рад, али је зато уложио пуно знања, зноја и енергије да би напредовао и постао ово што јесте – рекао је Маријан.

Милош Пађен је председнику општине уручио пригодне поклоне, међу којима и дрес кошаркашке репрезентације Србије. Он је у разговору са својим домаћинима у Оџацима, поводом освојене титуле првака Европе, рекао да су кошаркашице Србије и чланови стручног штаба постали свесни постигнутог успеха тек по повратку у земљу, истакавши да је циљ пре почетка Европског првенства био освајање медаље и пласман на квалификациони турнир за Олимпијске игре.

- Кроз само такмичење ми нисмо имали представу колико нас прате људи у Србији, јер знамо да код нас женска кошарка није нешто пуно праћена ни на утакмицама. Међутим, осећај по доласку у земљу је био заиста невероватан, прво како су нас дочекали на уласку у Београд, па вожња кроз град у отвореном аутобусу, а поготово излазак на терасу скупштине града пред толико људи. Неке од играчица су рекле да су изласком на ту терасу испуниле свој животни циљ – рекао је Пађен.

Овај млади кошаркашки стручњак је прве тренерске кораке направио 2002. године уз Славољуба Обрадовића у ратковачком Радничком. На кошаркашком кампу “Професор Александар Николић” на Златибору, где је одлазио свако лето, радио као тренер и учио од старијих колега, упознао је садашњу селекторку Марину Маљковић, чији је помоћник у сениорској репрезентацији Србије последње две године.

Успешну сарадњу са Марином Маљковић, најпре у Партизану а затим и у националној селекцији, Пађен је наставио и у Лиону. Даљи професионални планови везани су му за тај француски клуб, будући да је заједно са Маљковићевом продужио уговор за још годину дана. Са њима у Лиону остаје и капитенка репрезентације Србије Милица Дабовић.

- Првом годином у Лиону нисам баш нешто задовољан, мада је управа клуба била задовољна нашим радом. Нисмо имали конкурентну екипу за неки бољи резултат у француском првенству, клуб је имао и одређене финансијске проблеме. У новој сезони ће то бити сигурно боље, потписали смо са две Американке, врло добре играчице. Самим тим ћемо имати бољу екипу и боље услове за рад, тако да очекујем пласман у Европу и у плеј-оф првенства – каже Пађен, који је осим у Партизану и Лиону радио и у ЖКК Радивој Кораћ.

Припреме у Лиону почињу 20. августа, а француско првенство стартује у септембру. До тада ће Пађен провести неколико дана у Раткову, након чега ће поново радити у кампу на Златибору, а пратиће и акције млађих селекција.

Овог кошаркашког стручњака очекују и обавезе око сениорске женске репрезентације, међу којима су свакако најважније припреме за Олимпијске игре у Бразилу наредне године, на које се Србија као европски првак директно пласирала.