Вести

Душан Маријан: Циљ ове посете, да нешто покушамо заједно променити на боље

Председник Скупштине АП Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор данас је боравио у радној посети општини Оџаци. Он је са председником општине и повереником Српске напредне странке Душаном Маријаном и његовим сарадницима разговарао о низу тема значајних за локалну самоуправу. Међу њима и о проблему водоснабдевања у насељима оџачке општине, што су два председника истакла као један од приоритетних проблема који захтева решавање.

- Сагласили смо се да је у светлу садашњег момента, а тај моменат је припрема и општинског и покрајинског буџета, неопходно покренути неке замрле пројекте, пре свега око обезбеђивања питке воде. Ја сам преузео обавезу да учиним максималан напор да одлуке које су већ биле донете на нивоу покрајине, а које су замрзнуте у неком претходном периоду, буду поново активиране и да се у 2015. години крене бар делимично у решавање проблема водоснабдевања – изјавио је Пастор новинарима након састанка са руководством општине Оџаци.

Он је навео да су теме разговора биле и могућности за привлачење нових инвестиција и неопходност отварања нових радних места и стварања боље перспективе за грађане општине Оџаци, у чему је обећао своју помоћ.

Председник СВМ-а који је у Оџаке дошао у пратњи покрајинске посланице Илоне Пелт, истакао је значај успостављања чвршћих односа са суседима у Мађарској и Хрватској, рекавши да је у том смислу на себе преузео обавезу да помогне да општина Оџаци пронађе у Мађарској град или општину са којом би успоставила чврсте везе.

- Сарадња са суседима је важна због заједничког конкурисања у предстојећем седмогодишњем буџетском периоду Европске уније, како би општина Оџаци била у ситуацији да привуче максимум средстава из европских фондова који ће јој бити на располагању – рекао је Пастор, који је након Оџака, у пратњи представника локалне самоуправе посетио Месну заједницу Богојево.

У Богојеву, у коме живи највећи број припадника мађарске националне мањине из општине Оџаци, он је разговарао са члановима Савеза војвођанских Мађара.

- Нама је свака помоћ добродошла да изађемо из ове ситуације, у којој имамо велики број незапослених и сусрећемо се са проблемима који тиште све нас. То је био и циљ ове посете, да нешто покушамо заједно променити на боље. У разговору са господином Пастором добили смо и две добре идеје, око омекшавања воде у Оџацима и решавања проблема водоснабдевања у осталим местима. У Војводини има општина, као што је Кањижа, које имају добра искуства у решавању проблема како да се уз што мању инвестицију добије квалитетна вода за пиће – изјавио је председник општине и повереник СНС-а Оџаци Душан Маријан након састанка са Иштваном Пастором.

Састанку који је одржан у канцеларији председника општине, присуствовала је и заменица председника Биљана Цекић, начелник Општинске управе Шпиро Шоргић и руководилац Одељења за финансије и привреду Славка Анђелковић Петровић.

Извор: Радио Оџаци